top of page
  • Ilkka Puikkonen

Vähemmän jätettä - Enemmän elämää


Kaisa Kaskelotti oli onnellinen. Se eleli mukavaa valaan elämää Välimerellä. Kaisa oli hiljattain löytänyt myös mieluisan kumppanin. Ja näin uusi kaskelottisukupolvi oli saanut alkunsa. Mutta yllättäen Kaisa alkoi voida pahoin. Niin pahoin, että se menehtyi. Kaisa ajautui hengettömänä rantakivikkoon Sardinian Porto Cervossa. Valaan vatsasta löytyi 22 kiloa muovijätettä. Enimmäkseen kertakäyttöasioita. Sekä mätänemistilassa ollut sikiö.


Yllä oleva tarina kuulosta vain ikävältä sadulta, mutta valitettavasti se on täyttä totta. Iltalehti uutisoi tuosta Sardiniaan rantakivikkoon ajautuneesta Kaskelotista, jonka vatsassa oli valtava määrä kertakäyttöpakkauksista peräisin olevaa muovijätettä. Filippiineiltä löytyi kuollut valas jonka vatsassa oli 40kg muovijätettä. Skotlannissa rantaan ajautuneen kaskelotin vatsasta löytyi yli 100 kiloa muovijätettä palloksi puristuneena. 9,5 metriä pitkä kaskelotti ajautui kuolleena Kapota-saaren rannalle Indonesian Sulawesissa. Sen sisältä löytyi 25 muovikassia, 115 mukia, neljä muovipulloa ja kaksi rantasandaalia. Ja kaikkea muuta muovista tehtyä. Vastaavia tarinoita on paljon ja jätteestä kärsivät muutkin eläimet kuin Kaskelotit.


Joka vuosi noin 50 miljoonaa tonnia muovijätettä päättyy kaatopaikoille ja iso osa jätteestä valitettavasti myös luontoon. Yli 50% luonnosta löytyvästä jätteestä on peräisin take-awayssa käytettävistä kertakäyttöpakkauksista.


Kamupakin missiona on vähentää kertakäyttöpakkauksista aiheutuvaa jätettä maailmasta uudelleenkäytön avulla ja tehdä uudelleenkäytöstä helppoa ja jokapäiväistä kaikille. Uudelleenkäyttö on tehokkain tapa vähentää jätettä ja se sopii erinomaisen hyvin myös take-away ruokailuun. Uudelleenkäytettävät pakkaukset ovat kestäviä, ilmatiiviitä ja ne pitävät annokset lämpiminä ja tuoreina myös kotiinkuljetuspalvelua käytettäessä. Ja mikä parasta niitä voi käyttää useita satoja kertoja. Pelkästään yksi Kamupakin uudelleenkäytettävä astia vähentää 6-8 kiloa kertakäyttöpakkausjätettä!





Panttisysteemi varmistaa että uudelleenkäytettävät astiat palautuvat kiertoon - eikä päädy jätteeksi


Uudelleenkäyttö vaatii toimiakseen myös ns. kannustimen, jolla astiat saadaan palautumaan kiertoon. Olemme jo pitkään tottuneet palauttamaan tyhjät pullot palautusautomaattiin panttia vastaan. Kamupak on kehittänyt panttisysteemin uudelleenkäytettäville astioille. Pantti maksetaan take-away annoksen yhteydessä ja pantin saa takaisin, kun astia palautetetaan mihin tahansa Kamupakin kumppaniravintolaan.




"Kirjastomalli" uudelleenkäytettäville astioille



Kamupak julkaisee panttisysteemin rinnalle uuden lainaus sovelluksen; Kamupak Reuse. Sovelluksen avulla uudellenkäytettävän astian voi valita take-away annoksen yhteydessä ilman panttimaksua skannaamalla sovelluksessa astian QR koodin. Laina-aika on astiasta riippuen 2 tai 3 viikkoa, jonka kuluessa astian voi palauttaa veloituksetta. Palautettaessa QR koodi skannataan uudelleen ja astian voi palauttaa Kamupakin kumppaniravintolaan. Mikäli laina-aika ylittyy siitä veloitetaan porrastetusti sakkomaksuja, kuten myöhästyneistä kirjaston kirjoistakin.


Kamupakin uudelleenkäyttö on siis mahdollista kaikille; niille jotka haluavat ja ovat tottuneita puhelimen sovellusten käyttäjiä, mutta myös niille jotka mieluummin maksavat uudelleenkäytöstä panttimaksun.



Valitse uudelleenkäytettävä take-away astia, varmista Kaskelotille onnellinen elämä


Pienet arkiset valinnat saavat aikaan suuria vaikutuksia. Uudelleenkäyttö on paras tapa vähentää jätettä ja varmistaa luonnon monimuotoisuus sekä vähentää luonnonvarojen ylikulutusta. Ravintoloille ja kuluttajille take-away astioiden uudelleenkäyttö tuo uudenlaisen toimintamallin ja se vaatiikin meiltä kaikilta muutosta nykyiseen. Muutos vaati aina tahtoa ja käytännön toimia. Valitse seuraavalla kerralla uudelleenkäytettävä take-away astia ja pelasta Kaskelotin ja muiden eläimien elämä.


Vähemmän jätettä - Enemmän elämää, Kamupak



Comments


bottom of page