top of page
  • Ilkka Puikkonen

Kiertotalouden revoluutio on alkanut

Minulla on ilo ja etuoikeus aloittaa kiertotalousyritys Kamupakin toimitusjohtajana 1.1.2023. Suomalaisen startupin, jonka missiona on vähentää kertakäyttöpakkauksista aiheutuvaa jätettä maailmasta. On myös suuri kunnia seurata tehtävässä suomalaista kiertotalous-yrittäjä-gurua, väsymätöntä ideageneraattoria, uudisraivaajaa ja todellista selviytyjää Iida Miettistä, joka on tehnyt loistavaa ja uraa uurtavaa pioneerityötä kiertotalouden ja uudelleenkäytön lisäämiseksi Suomessa.


Ilokseni voin todeta, että Iida jatkaa edelleen Kamupakissa merkittävässä roolissa keskittyen toiminnan kehittämiseen, sidosryhmäyhteistyöhön, kumppaniverkoston rakentamiseen sekä sijoittajasuhteisiin ja jatkaa kiertotalous-lähettilään arvokasta työtä. “Olen iloinen siirtäessäni toimitusjohtajan vastuun Ilkalle, jolla on laaja kokemus start-up ja scale-up yritysten kasvattamisesta kansainvälisesti. Tässä Kamupakin kasvuvaiheessa tarvitaan osaamista nopean kasvun rakentamisesta myös Suomen rajojen ulkopuolella ja Ilkka on juuri oikea henkilö tähän”, Iida Miettinen sanoo.


Koskaan ennen ei uudelleenkäytölle ole ollut näin positiivista ja suotuisaa ilmapiiriä ja aitoa tahtoa rakentaa yhdessä useiden toimijoiden toimesta uudelleenkäytön ekosysteemiä Suomeen ja muualle maailmaan. Kamupak toimii kiertotalouden suunnannäyttäjänä sekä ajurina ja mahdollistamme mm. ravintola -ja hotellialan suurimman muutoksen vuosikymmeniin.


Ravintola- ja hotelli alalla monet puhuvat jopa revoluutiosta. Kotiinkuljetuspalvelut esim. Wolt ja Foodora ovat merkittävästi lisänneet noutoruokailun (takeawayn) määrää viime vuosina esimerkiksi Euroopassa, Aasiassa ja Yhdysvalloissa. Pakkausteollisuus tuottaa lisääntyvissä määrin takeaway yhteensopivia astioita, joista kuitenkin valitettavasti iso osa ajautuu jätteenä luontoon tai kuormittaa entistä enemmän jätehuoltojärjestelmiä. (Yli 50% luonnosta löytyvistä kertakäyttöpakkausjätteistä on takeawayn aiheuttamaa.)


Kamupak on tehnyt vuodesta 2018 pioneeerityötä kiertotalouden lisäämiseksi ja kertakäyttöisten pakkausten aiheuttaman jäteongelman ratkaisemiseksi. Nyt ollaan siirrytty vaiheeseen, jossa uudelleenkäytön konsepti on todettu toimivaksi ja parhaaksi tavaksi vähentää takeawaysta aiheutuvan jätteen määrää. Palaute sekä partnereilta, asiakkailta ja kuluttajilta on ollut erinomaista. Ilman näitä aikaisia omaksujia (early adapters) sekä kiertotalouden puolestapuhujia uuden toimintatavan luominen ei olisi mahdollista. Muutos tarvitse asennemuutoksen niin kuluttajien, yritysten kuin toimialajärjestöjen toimesta, mutta myös lainsäädäntöä nopeuttamaan muutosta. Onneksi EU ajaa Green Deal:llä ja uusilla uudelleenkäyttöä lisäävillä asetuksilla muutosta jätteettömämpään Eurooppaan.


Kamupakin osaavan, kokeneen ja innokkaan tiimin, olemassa olevan ravintola- hotelli-, tapahtuma ja kaupan toimijoiden kumppaniverkoston sekä muiden kiertotaloustoimijoiden kanssa on ilo lähteä rakentamaan globaalisti skaalautuvaa liiketoimintaa ja kuluttajille helppoa tapaa toimia vastuullisesti, luonnonvaroja säästäen. Olen enemmän kuin innoissani päästessäni luotsaamaan uutta suomalaista menestystarinaa ja kirkasta tähteä globaalin yritysmaailman taivaalle. Ja ennenkaikkea merkittävästi vaikuttaa jätteeen määrän vähenemiseen maailmasta kiertotalouden revoluution avulla.Kirjoittaja on Ilkka Puikkonen, Kamupakin toimitusjohtaja 1.1.2023 alkaen.


ilkka@kamupak.com


Opmerkingen


bottom of page